Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Πότε θα έρθει η κρίση;


Στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε εκπλήξουν. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η έκπληξη είναι αρνητική. Και δυσάρεστη. Από κάποιους που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ακούω συχνά το ερώτημα για την οικονομική κρίση, η οποία πλήττει σοβαρά άλλες μεγάλες χώρες, αλλά, κατά τη γνώμη τους, δεν πλήττει τη δική μας. 

Βέβαια, ως πλήγμα της οικονομικής κρίσης αντιλαμβάνονται μόνον εκείνα που μπορούν να τους προκαλέσουν προσωπική οικονομική ζημία. Οσο δεν πλήττονται κρίση δεν υφίσταται, όσο κι αν η πραγματικότητα φωνάζει για το αντίθετο. Ομως αυτό το «αντίθετο» οι τηλεοράσεις και η κυβέρνηση προσπαθούν να το «στρογγυλέψουν», για να αποδώσουν τα πάντα στην παγκόσμια οικονομική κρίση. 

Η αλήθεια είναι πως η κρίση αυτή θα μπορούσε να μας έκανε μικρότερη ζημιά από όση τελικά θα προκαλέσει, αν οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού δεν εμφανίζονταν τόσο ανίκανοι στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Από το 1999 μέχρι και φέτος το δημόσιο χρέος μεγάλωσε κατά 156 δισ. ευρώ, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα οφέλη των οποίων απόλαυσαν λίγοι. 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, συνεχίζοντας ένα ρεσιτάλ ανόητων δηλώσεων, μας πληροφόρησε προχθές ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερες από εκείνες άλλων προηγμένων χωρών. Η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία που δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Που καταναλώνει δανειζόμενη και η ανάπτυξή της βασίζεται στην οικοδομή. 

Και οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού, όντες ανίκανοι να βρουν λύσεις, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλέγμα της διαπλοκής που έστησαν πέντε νταβατζήδες δουλεύοντας με υπομονή εδώ και χρόνια. Οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού παραμένουν ευθυνόφοβοι, ιδιοτελείς και υπάλληλοι συμφερόντων. Η περίπτωση Παυλίδη, όπως και το τεράστιο σκάνδαλο της Siemens, που πηγαίνουν για κουκούλωμα, φανερώνουν πολλά και σημαντικά. Πόσο αναίσθητοι έχουμε γίνει για να μπορούμε να τα ανεχόμαστε; 

άρθρο του Χρήστου Χαραλαμπόπουλου στο sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: