Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Τι χαζος..


Την παραίτησή της στον βασιλιά Αλβέρτο Β' υπέβαλλε η κυβέρνηση του Βελγίου, υπό τον πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στις Βρυξέλλες. 

Πάντως, ο βασιλιάς μπορεί, κατά το Σύνταγμα, να δώσει χρόνο για επανεξέταση της παραίτησης να τη δεχθεί ή να την και να απορρίψει. 

Η υποβολή της παραίτησης έγινε στη συνέχεια της παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιό Φαντόϊρζεν, αλλά και υπουργού των Μεταρρυθμίσεων, η οποία προκλήθηκε από το λεπτομερές υπόμνημα του προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστηρίου του Βελγίου, "επειδή προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις (όχι πάντως αποδείξεις) ότι στη δικαστική διερεύνηση για την εξαγορά της τράπεζας Fortis, η βελγική κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις". 

Έχε διαρρεύσει ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης τηλεφώνησε σε δικαστή, λίγο πριν αυτός εκδώσει απόφαση για την ανωτέρω υπόθεση. 

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του κ. Λετέρμ δέχθηκε σωρεία επικρίσεων στο πολιτικό πεδίο όλο το περασμένο έτος. 

Προσθέτουν ότι όταν η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ έλαβε διεθνείς διαστάσεις, η κυβέρνηση "πήρε ανάσα", επειδή στην κοινή γνώμη επικράτησε η άποψη ότι, "καλά χειρίστηκε" την κρίση ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα. 

Ο κ. Λετέρμ είχε υποβάλει την παραίτησή του ξανά τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση είχε εισέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Τότε η παραίτησή του είχε γίνει αποδεκτή από το βασιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: