Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Η Ελλάδα κοιτάει μπροστα..

Στην Ελλάδα καταλάβαμε επιτέλους πως πρέπει να απαγκυστρωθούν από την στείρα ιστορία και να σταματήσουν να αναπολούν κάθε λίγο και λιγάκι το ένδοξο παρελθόν. Ετσι σε μια συμβολική κίνηση σχεδιάζεται να εγκατασταθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΑ, σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον   Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού Ημαθίας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO.

Ο ΧΥΤΑ θα απέχει μόλις 4 χλμ. από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, ενώ 350 μ. θα τον χωρίζουν από τη λίμνη του Αλιάκμονα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Το επίμαχο σημείο βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς των Πιερίων, σε έναν τόπο που έχει κηρυχθεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολύ κοντά σε περιοχή NATURA. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εκτεταμένοι αρχαίοι οικισμοί, νεκροταφεία αλλά και πολλά βυζαντινά ευρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διερχόμενοι από την Εγνατία οδό θα είναι σε θέση να διακρίνουν τη νέα χωματερή δίπλα από το μουσείο των Αιγών, καθώς αυτή θα αναπτυχθεί και εις ύψος. 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρά στην απόφαση αυτή. Έχει ήδη στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμου, Μιχάλη Λιάπη, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν θα ανεχτεί να υποβαθμιστεί η αισθητική και το κύρος του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας. 

Το ΤΕΕ – τμήμα κεντρικής Μακεδονίας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση και η εκδίκασή της έχει οριστεί για τη 17η Δεκεμβρίου.


www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: