Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ναου φορ σαμθινγκ κομπλιτλι ντιφρεντ

Ο Γκόρντον Μπράουν μεταξύ «Golden Brown» και «Brown Sugar»

SportDay / Ελευθεράτος Διονύσης


Σιγά, ρε παιδιά, σιγά. Μην τους χτυπάτε τόσο... αλύπητα. Εσύ, βρε Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργέ της Βρετανίας, πώς μπορείς να είσαι τόσο ανελέητος; «Τέρμα πια η επιβράβευση της αποτυχίας. Δεν θα πάρουν φέτος μπόνους τα στελέχη των τραπεζών που επιβιώνουν με κρατικό χρήμα». Ο Μπράουν «έκανε κρέας» τη μούρη των αεριτζήδων κι εμείς ησυχάσαμε... 

Ουφ, ωραία. Προβλέπει και κυρώσεις ο «σοσιαλισμός για κερδοσκόπους», όπως έχει χαρακτηριστεί –μάλλον εύστοχα– η επιχείρηση... κοινωνικοποίησης των ζημιών, η οποία εξελίσσεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τώρα που παρεμβαίνει το κράτος δεν θα έχουμε κρούσματα τύπου Χρούνινκ και Φίσμαν. Ποιοι είναι αυτοί; Χαρακτηριστικές φιγούρες της σύγχρονης «ελεύθερης αγοράς», η οποία πρώτα κομπορρημονεί ότι «αυτορρυθμίζεται» και κατόπιν υποχρεώνει τις κοινωνίες να πληρώσουν τα σπασμένα της αρρυθμίας της. 

Ο Χρούνινκ ήταν διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ, η οποία πέρυσι τέτοιον καιρό πουλήθηκε σε ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ που είχε επικεφαλής την περιβόητη Fortis. Την τράπεζα που προσφάτως κρατικοποιήθηκε... εις τριπλούν, μια και ανέλαβαν να τη «θρέψουν» οι κυβερνήσεις Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου. Οταν εξαγοράστηκε η καταχρεωμένη ΑΒΝ, συνέβησαν τα εξής δύο: απολύθηκαν 7.500 Ολλανδοί εργαζόμενοι της τράπεζας και εισέπραξε αποζημίωση ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ ο Χρούνινκ. Σε αυτά προστέθηκαν 26 εκατομμύρια από την πώληση μετοχών της τράπεζας. Σύνολο, πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ: προσωπική «μπάζα» σκέτη μπόμπα, αφότου «έσκασε το κανόνι». 

Πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση του αξιότιμου κύριου Φίσμαν. Ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της κλυδωνιζόμενης αμερικανικής τράπεζας WaMu στις 7 Σεπτεμβρίου 2008, διαβεβαιώνοντας ότι θα την έσωζε. Η τράπεζα χρεοκόπησε οριστικά στις 25 Σεπτεμβρίου και εκχωρήθηκε στη JP Morgan. Ο Φίσμαν έχασε τη δουλειά του, αλλά φαίνεται ότι κοστολογήθηκε πανάκριβα η ελπίδα την οποία πούλησε επί 18 ημέρες: εισέπραξε 13,65 εκατομμύρια δολάρια! Κάτι παραπάνω από τα μισά τα πήρε επειδή... τίμησε με την παρουσία του την τράπεζα, τα υπόλοιπα ως αποζημίωση για την απόλυσή του. 

Εν ολίγοις, για καθεμία από τις 18 ημέρες εργασίας του ο Φίσμαν τσέπωσε 758.333 δολάρια! Αυτό κι αν είναι «μεροκάματο του τρόμου». Οχι δικού του τρόμου αλλά των «κοινών θνητών»: όποιος το διαβάζει τρέμει το εγκεφαλικό. Ο προκάτοχος του Φίσμαν, ο Κέρι Κίλινγκερ, έχει κάθε λόγο να ζηλεύει: επί 14 έτη ήταν διευθύνων σύμβουλος της WaMu, αλλά εισέπραξε μόλις... 98 εκατομμύρια δολάρια. Τι να πει κανείς, όμως, για τον Λόιντ Μπλάνκφιν, αφεντικό άλλης επενδυτικής τράπεζας, της «Goldman»... Επί των ημερών του η τράπεζα «βούλιαξε», αλλά ο ίδιος εισέπραξε για το 2007 αμοιβές ύψους 68,7 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Να υποθέσουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναζητεί ανθρώπους που νιώθουν... ευτυχείς στο άκουσμα της διαβεβαίωσης πως λαμόγια σαν τα προαναφερθέντα θα αρκεστούν στους ήδη παχυλούς μισθούς τους και δεν θα απολαύσουν (φέτος!) αυξήσεις ή και πολλαπλασιασμούς των αποδοχών τους; Καλά, εάν έχεις καταναλώσει πολύ από αυτό που οι Stones ανέφεραν στο «Brown Sugar» και οι Stranglers στο «Golden Brown», όλο και κάποια ευεξία θα σου προκαλέσουν οι... προειδοποιήσεις του Μπράουν. Διαφορετικά... 

Κατά τ' άλλα απαιτείται ανόθευτη και διαρκής ηλιθιότητα για να συνεχίσει κανείς να πιστεύει τα συνήθη στερεότυπα: «Η οικονομία (σ.σ.: καθεμία χωριστά και όλες μαζί) δεν αντέχει αυξήσεις μισθών ή κοινωνικών δαπανών», «βοήθεια, τα ελλείμματα, θα μας δείρει η Ευρωπαϊκή Ενωση» κ.λπ., κ.λπ. Τώρα που χρειάστηκε πακτωλούς ο «σοσιαλισμός για κερδοσκόπους», ω του θαύματος, ανακαλύφθηκαν διαθέσιμοι κρουνοί! Τα Σύμφωνα Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναστέλλονται, δίχως να φοβάται κανείς ότι καταφθάνει οσονούπω το τέλος του κόσμου. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου στην πενταετία 2000-2005 ο αριθμός των στερούμενων υγειονομικής ασφάλισης αυξήθηκε κατά 7% φθάνοντας τα 46,6 εκατομμύρια ανθρώπων, επικρίθηκε ως ανέφικτη, ανεύθυνη και εξαιρετικά δαπανηρή η εξαγγελία του Μπάρακ Ομπάμα για ένα ευρύτερο (όχι καθολικό) πρόγραμμα υγείας. Ξέρετε πόσο έχει προϋπολογιστεί η εφαρμογή του; Από 50 έως 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Λιγότερο από το 10% του «πακέτου Πόλσον» που επιστρατεύθηκε για να σωθούν οι επενδυτικές τράπεζες-φούσκες. Θαύμα, θαύμα... 

Ισως είναι καιρός ο «σοσιαλισμός για κερδοσκόπους» να αποκτήσει μια δική του Διεθνή. Κάτι σαν κι αυτό: «Εμπρός τη Γης οι βολεμένοι, εμπρός του αέρα πωλητές - το κέρδος απ' το κράτος βγαίνει, ξέχνα τι λέγαμε έως χθες».



www.sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: